donderdag 2 april 2009

Deze week

Een eerste probleem dat we hebben opgemerkt deze week is dat onze gegenereerde statistieken er zeer slecht uit zagen. De maat voor de fout van de afbeeldingen bleek zeer traag te dalen, terwijl de visuele kwaliteit merkbaar hoger werd. Na een tijd begon de fout zelfs weer te stijgen. Dit was het gevolg van de ondersampling en zeer trage convergentie van ES*L pade (maw : rechtstreeks bekijken van de lichtbron, of het bekijken van de lichtbron via spiegels/glas, etc...). Het muteren van deze paden is bovendien zeer duur, omdat lichtbronnen meestal veel radiantie uitstralen tov de rest van de scene.

De oplossing die we voor dit probleem hebben geïmplementeerd is om een aparte 'ESL-pass' te doen. Dit houdt in dat we op een path-tracer achtige manier de rechtstreekse bijdragen van lichtbronnen berekenen. We vermijden wel alle manieren waarop ruis kan worden gegenereerd. Zo wordt geen russian roulette gebruikt, en bij bijvoorbeeld glas materialen (reflectie BRDF + transmission BTDF) wordt het pad vertakt (1 vertakking per speculaire BxDF). Op die manier kan door zeer weinig samples te nemen, een goede benadering worden gevonden.

Verder zijn we nu bezig om alle referenties te herrenderen naar hogere kwalitiet (2048x2048 : om de statistieken betrouwbaarder te maken). Nadien kunnen we beginnen met het renderen van de ERPT beelden, dit maal hopelijk wel met betere statistieken als resultaat.

Geen opmerkingen: