woensdag 1 oktober 2008

Eerste conclusies van literatuurstudie

Op basis van de papers die we gelezen hebben kunnen we het Global Illumination domein op verschillende manieren indelen. Een van deze manieren is het onderscheid tussen biased en unbiased algoritmen.
  • Bij biased algoritmen wordt correctheid opgeofferd aan minimale rekentijd. Bias wil concreet zeggen dat de verwachte waarde van de schatter niet gelijk is aan de oplossing van de rendering equation. Sommige van deze technieken kunnen onder andere gebruikt worden voor interactieve toepassingen.
  • Unbiased technieken daarentegen specialiseren zich in het berekenen van de correcte oplossing van de rendering equation (dus waarbij de verwachte waarde van de schatter niet afwijkt van die van de integraal). Dit zijn meestal variaties en uitbreidingen op het klassieke path tracing algoritme. Dit algoritme wordt in recente algoritmen uitgebreid met variantie reductie en path reuse technieken. Voorbeelden van variantie reductie technieken zijn importance sampling en adaptive sampling. Path reuse algoritmes gaan rekentijd uitsparen door bepaalde paden of deelpaden te herbruiken.
Concrete en bekende voorbeelden van unbiased algoritmen zijn 'bidirectional path tracing' en 'Metropolis Light Transport'. Veel van de recentste technieken zijn gelijkaardig aan Metropolis Light Transport, maar brengen aanzienlijke verbeteringen.

Voorlopig zijn we van plan om een recent unbiased algoritme te selecteren voor onze thesis. In een volgende post zullen we een aantal mogelijke kandidaten bespreken.

Geen opmerkingen: